• Skip to content
Shamrock Information Security

Shamrock Information Security (NL)

"Are you sure your business is secure?"

  • Home
  • Diensten
  • Over ons
    • Bedrijfsgegevens
  • Contact
  • Privacy verklaring
    • Cookies
    • Algemene voorwaarden
  • Nederlands (Nederland) language flag NL
  • English (UK) language flag EN

Certnexus CyberSAFE

Bestel nu CyberSAFE!

Bescherm uzelf en uw onderneming tegen cyber aanvallen, herken en weet hoe te handelen.


Nu CyberSAFE Aanvragen

“De zwakste schakel in uw beveiliging zit tussen de stoel en het toetsenbord”, toch? Maar ook daar valt wat aan te doen. Onze industrie leidende CyberSAFE bewustzijnstraining helpt u ook de menselijke kant van uw informatiebeveiliging continue te verbeteren.

En zowel u als uw medewerkers kunnen er nog voor gecertificeerd worden ook. Bent u ISO27001 en/of NEN7510 gecertificeerd? Dan is deze certificering tevens het bewijs voor uw auditors dat uw security awareness op orde is.

CertNexus® CyberSAFE® helpt ervoor te zorgen dat jouw gebruikers de algemene risico’s van het gebruik van de gangbare technologie kunnen herkennen, maar ook hoe ze zichzelf en hun organisatie op een veilige manier kunnen beschermen tegen beveiligingsrisico’s.

Waarom CyberSAFE gecertificeerd worden?

Kwaadwillenden kunnen een organisatie, via een willekeurig persoon, aanvallen en infiltreren. CyberSAFE behandelt het vaststellen van de noodzaak van beveiliging en de maatregelen die eenvoudig genomen kunnen worden om de organisatie te beschermen.

BEVEILIGDE APPARATUUR
Systemen beveiligen tegen inbraak en aanvallen is cruciaal. CyberSAFE bespreekt fysieke beveiliging, wachtwoorden, virussen en andere malware, en veilig gebruik van draadloze apparaten.

VEILIG GEBRUIK VAN HET INTERNET
Medewerkers leren om op veilige wijze op het internet te surfen, e-mail te versturen en te ontvangen, sociale media te gebruiken en cloudapparatuur te gebruiken.

CyberSAFE-training

De CertNexus CyberSAFE training stelt medewerkers op elk niveau in staat om apparatuur te beveiligen en veilig te werken om op die manier hun organisatie te kunnen beschermen. Het is tevens een voorbereiding op het CyberSAFE-examen en een bevestiging van hun kennis.

De voordelen van CyberSAFE Kennis op het gebied van Informatiebeveiliging 

De kosten van beveiligingsincidenten zijn hoog.  Het brengt organisaties financiële kosten, maar kan ook pijn doen door schade aan de reputatie van het bedrijf, downtime, verlies van huidige en nieuwe business, en meer.  Door ervoor te zorgen dat iedereen een basisbewustzijn heeft van hoe ze de organisatie kunnen beschermen, kunnen ze zich beter tegen deze incidenten verdedigen.

CyberSAFE Examen Details

De CyberSAFE™ examen geeft aan dat de geslaagde kandidaat de kennis, vaardigheden en bekwaamheden heeft om de veel voorkomende risico’s van het gebruik van digitale technologie te identificeren en zichzelf en zijn organisatie te beschermen tegen beveiligingsrisico’s.

DOELGROEP
Niet-technische gebruikers binnen een organisatie die gebruik maken van technologie die de kritieke informatiesystemen en gegevens van de organisatie in gevaar brengt.

.

EXAMENCODES
CBS-410

INGANGSDATUM
april 2022

DUUR VAN HET EXAMEN
20-40 minuten (gemiddeld)

SLAGINGSPERCENTAGE
80%

AANTAL VRAGEN
25

TYPE VRAGEN
Meerkeuze, meervoudig antwoord, waar/niet waar

FAQ

Algemeen
wat is CyberSAFE?

CertNexus CyberSAFE is een bewustzijnstraining voor informatiebeveiliging en privacy bewustzijn die u and uw organisatie leert hoe veilig om te gaan met de digitale wereld van vandaag en de uitdagingen en mogelijke aanvallen waar u mee te maken krijgt.
De training eindigt met een examen waarbij u, indien u die met goed gevolg aflegt, u het CyberSAFE certificaat uitgereikt krijgt.

CyberSAFE certificaat, wat is dat?

Als u de training volgt en het examen haalt, krijgt u het CyberSAFE certificaat uitgereikt. Dit certificaat is een jaar geldig.
Na die tijd dient u, indien u en/of uw organisatie dat vereist, de training opnieuw te volgen om het certificaat geldig te houden.

Hoe lang is het CyberSAFE certificaat geldig?

Het certificaat is een jaar geldig, voor dat het jaar om is dient u de training opnieuw te volgen het CyberSAFE certificaat geldig te houden.

Waar bestaat het certificaat uit?

Het certificaat bestaat uit een PDF die je direct na het halen van het examen kan downloaden. Daarnaast ontvang je daarna ook een uitnodiging van Accredible om je digitale badge te activeren, deze badge kun je vervolgens gebruiken in je e-mail berichten of op social media om jouw behaalde certificering trots te kunnen tonen en delen met je netwerk.

Hebben jullie CyberSAFE ook in het Engels beschikbaar?

Ja, echter zijn er wel een paar verschillend met de Nederlandse versie.

De belangrijkste verschillen zijn:

  • De wijze waarop de training wordt aangeboden
    • Boek + video’s voor de Nederlandse versie
    • E-learning met Engelstalige voiceover voor de Engle versie
    • Een aantal definities en uitleg daarbij zijn anders
      • Persoonsgegevens Europese definitie voor de Nederlandse versie
      • PII en PHI Amerikaanse definities voor de Engelse versie\

Standaard leveren wij de Nederlandse versie. Indien u een deel aantal licenties in het Engels wenst, geef dit dan aan in het opmerkingen veld op de laatste pagina van het aanvraag formulier

Waar bestaat de training uit?

In basis bestaat de training uit een lesboek, een aantal checklists en ongeveer anderhalf uur aan extra video materiaal. In de videos worden een aantal concepten extra uitgelegd en worden de antwoorden op activiteiten en vragen uit het boek behandelt.

is het materiaal elk jaar hetzelfde?

Deels wel en deels niet. Elke 2-3 jaar wordt de gehele training gerefreshed en worden onderdeel geüpdatet zodat zij weer aan de dan huidige stand van de techniek, veel voorkomende aanvallen en nieuwste inzichten voldoen.

Tussendoor kan het zijn dat de vragen voor het examen een update krijgen, zonder dat het lesmateriaal aangepast wordt.

Beide updates zorgen ervoor dat u vrijwel nooit exact hetzelfde materiaal en examen krijgt en u op die manier de meest ideale leermethode doorloopt om uzelf and uw organisatie op een veilige manier te laten omgaan met de digitale middelen van uw organisatie.

Waarom noemen jullie het CyberSAFE bescherming?

De Certnexus CyberSAFE bewustzijnstraining helpt u en uw medewerkers verschillende soorten aanvallen te detecteren en zich er tegen te beschermen. Daarnaast geeft de training tips over het gebruik van digitale media zoals cloud en leert het u en uw medewerkers wat het belang is van compliance, door uit te leggen wat het belang is aan het voldoen aan eigen beleid en wet- en regelgeving.

Deze kennis helpt u en uw medewerkers uw organisatie te beschermen.

Training
Hoe vaak mag ik het examen over doen?

U kunt het examen zo vaak opnieuw afleggen als u nodig heeft

Wat als ik mijn examen de eerste keer niet haal?

Je kan het examen zo vaak opnieuw doen als nodig is om het alsnog te halen. Natuurlijk is het daarbij wel handig om het lesmateriaal nogmaals goed door te nemen.

Ik heb mij geregistreerd, maar mijn wachtwoord kan ik niet meer terug vinden, wat nu?

Soms gebeurt het dat bij het registeren uw wachtwoord manager uw account gegevens niet correct opgeslagen heeft. U kunt het beste de optie “wachtwoord vergeten” gebruiken om deze opnieuw te kunnen instellen.
Opnieuw registeren is niet nodig.

Ik vind de online reader onleesbaar, kan ik de tekstgrote en/of font aanpassen?

Helaas is dat niet mogelijk. Wat u wel kan doen is de PDF downloaden en in uw favourite PDF reader de nodige instellingen aanpassen zoals tekst grote.
Voor de video’s bij e training moet u daarnaast altijd de browser gebruiken en ingelogd zijn op het Choice platform.

Ik zie jullie bedrijfsnaam nergens terug op de registratie pagina, klopt dit wel?

ja dat klopt, wij bieden de CyberSAFE training aan in samenwerking met onze partner CertNexus. Zij hosten de training en omdat dit een algemene inlog en registratie pagina is voor alles wat zij aanbieden, vind u onze bedrijfsnaam daar niet terug.

Aankoop
Ik heb een toegangscode ontvangen maar mijn medewerkers kunnen zich niet inschrijven, wat nu?

Neem contact met ons op, het kan zijn dat je het maximaal aantal licenties hebt bereikt waardoor nieuwe registraties niet mogelijk zijn. Dit is altijd op te lossen natuurlijk.

het kan ook zijn dat er op het Choice platform zelf wat fout gaat. Wij hebben korte lijntjes met onze partner CerrtNexus zodat we snel kunnen uitzoeken wat er precies aan de hand is.

Ik wil weten hoeveel van mijn medewerkers de toegangscode hebben gebruikt, hoe kom ik daar achter?

Zodra wij uw organisatie de training gaan aanbieden, spreken wij ook een schema af voor het aanleveren van rapportages waarin u kunt vinden hoeveel van de door u afgenomen licenties zijn gebruikt, door wie en of uw collega’s het examen hebben afgelegd en zo ja of zij deze hebben gehaald.

In het begin van een lopend contractjaar zullen wij u de rapportages frequenter aanleveren dan later in de periode, immers hebben hopelijk veel collega’s dan al de training met succes afgerond en kan de tijd tussen de rapportages wat worden verlengd. Maar dit alles natuurlijk op basis van uw wensen en onze afspraken

Ik wil weten hoeveel van mijn medewerkers het examen wel of niet hebben gehaald, hoe kom ik daar achter?

Zodra wij uw organisatie de training gaan aanbieden, spreken wij ook een schema af voor het aanleveren van rapportages waarin u kunt vinden hoeveel van de door u afgenomen licenties zijn gebruikt, door wie en of uw collega’s het examen hebben afgelegd en zo ja of zij deze hebben gehaald.

In het begin van een lopend contractjaar zullen wij u de rapportages frequenter aanleveren dan later in de periode, immers hebben hopelijk veel collega’s dan al de training met succes afgerond en kan de tijd tussen de rapportages wat worden verlengd. Maar dit alles natuurlijk op basis van uw wensen en onze afspraken

Ik heb te weinig licenties aangeschaft, wat nu?

Neem gerust even contact met ons op, wij kunnen altijd het aantal licenties voor u uitbreiden.

De CyberSAFE certificering van mijn medewerkers verloopt bijna, wat nu?

Als dit binnen uw contract valt, ontvangt u van ons een nieuwe toegangscode waarmee uw medewerkers via hetzelfde account opnieuw de training kunnen volgen en daarmee ook het examen opnieuw kunnen afleggen. Zodra ze dat hebben gedaan, wordt er een nieuw certificaat uitgegeven wat weer een jaar geldig is en wordt er of een nieuwe digitale badge uitgegeven of de huidige wordt verlengt.

Uiteraard krijgt u de toegangscode van ons tijdig genoeg zodat uw CyberSAFE certificeringen niet hoeven te verlopen.

Mijn CyberSAFE certificeringen verlopen en ook mijn contract met jullie verloopt, wat nu?

Wij nemen altijd tijdig contact met u op om de eventuele verlenging van uw CyberSAFE bescherming te bespreken en u een passend aanbod te doen.

Mocht u nog niets van ons gehoord hebben en graag meer informatie willen over een eventuele verlenging van uw contract, neem dan gerust even contact met ons op. Wij helpen u graag.

Mag ik de aangekochte licentie ook aan mijn klanten geven?

De licentie die u aankoopt zijn bedoelt voor uw eigen bedrijf of organisatie en niet voor uw klanten en/of als onderdeel van andere dienstverlening.
Wij staan natuurlijk open om een eventuele reseller overeenkomst met u te bespreken, hiervoor gelden andere voorwaarden dan wanneer u de licenties voor uw eigen onderneming afneemt.
Neem contact met ons op, dan bespreken wij de mogelijkheden en voorwaarden.

Ik wil CyberSAFE graag aanbieden aan mijn eigen klanten, kan dat?

Dit hangt er helemaal vanaf op welke wijze en al onderdeel van welke dienstverlening u dit wenst te doen.
Neem contact met ons op en wij bespreken graag de mogelijkheden en voorwaarden

Privacy
Hoe zit het met mijn privacy?

De training wordt door ons aangeboden in samenwerking met onze partner CertNexus. Het trainingsmateriaal en het examen zijn gehost op hun Choice platform dat bij Amazon in Amerika draait.

Op dit moment is er geen Europese hosting beschikbaar. Indien die er wel zou zijn, zouden uiteindelijk namen en e-mail adressen alsnog naar de VS worden verzonden, via CertNexus en hun partner Accredible, worden de certificaten namelijk uitgegeven. Beide organisaties bevinden zich in Amerika.

CertNexus is Amerikaans, moet ik een DTIA doen?

Omdat de training, het examen en daarna ook de digitale badges op servers in Amerika staan en van u en uw werknemers de naam en het e-mail adres hiervoor nodig zijn, is het mogelijk raadzaam een DTIA (Data Transfer Impact Assessment) te, laten, uitvoeren.

Mocht u hier vragen over hebben en/of assistentie bij nodig hebben, neem dan contact met ons op. Wij helpen u hier graag mee.

Ik wil toch graag de dat de training in Europa gehost gaat worden, kan dat?

Op dit moment is dat, nog, niet mogelijk. Maar indien u hier specifieke eisen aan heeft, zijn deze altijd bespreekbaar.

Neem gerust contact met ons op en wij bespreken graag de mogelijkheden.

Hosting in Europa betekent overigens dat een minimaal aantal gegevens toch naar de verenigde Staten worden gestuurd. Voor het uitgeven van de digitale badges die bij de training horen is het namelijk noodzakelijk naam en e-mail adres van de geslaagde kandidaten aan onze partner CertNexus aan te leveren, zij geven deze door aan Credible die vervolgens zorgt draagt voor de uitgifte van de badges.

Mijn vraag staat er niet bij of ik heb een andere vraag

Vul hieronder het formulier zo volledig mogelijk in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om uw vragen te beantwoorden.

Ik heb een vraag over(Vereist)
Omschrijf kort en bondig uw vraag
U kunt hier zoveel mogelijk informatie kwijt die uw vraag ondersteunt, uw situatie verduidelijkt en/of uw vraag verder verduidelijkt.

Informatie over uw organisatie

Hoe meer wij over uw organisatie weten, des te nauwkeurige kunnen wij uw vraag of vragen beantwoorden. U hoeft onderstaande velden niet in te vullen, maar wij raden u aan dit toch te doen.
Bedrijfsinformatie(Vereist)
Wil u iets over uw bedrijf of organisatie met ons delen?
Voer een getal groter dan of gelijk aan 1 in.
Vul hier het aantal medewerkers in van uw organisatie, tel hier ook eventuele externen (inhuur, flex krachten) bij op. Ook deze medewerkers moeten immers aan uw security beleid voldoen.
Kies het soort/type organisatie uit de lijst dat het beste aansluit bij uw situatie

Bedrijfs- en contact gegevens

Vul hier de naam van uw bedrijf of organisatie in
Uw naam(Vereist)
Uw e-mail adres(Vereist)
Uw contact voorkeur(Vereist)

Privacy verklaring

Privacy verklaring(Vereist)

Privacyverklaring

Shamrock Information Security gelooft in privacy voor haar website bezoekers en klanten.
Wij verzamelen daarom alleen de minimale hoeveelheid gegevens die wij nodig hebben om ons bedrijf te exploiteren.
Deze Privacyverklaring vertelt u precies welke gegevens wij verzamelen en met welke reden.
Bekijk hieronder de relevante sectie die het dichtst bij uw situatie komt.

Wij, Shamrock Information Security, zijn de verwerkingsverantwoordelijke.
Voor vragen over het gebruik van uw persoonsgegevens verwijzen wij u naar het contactformulier onderaan deze privacyverklaring.

Bezoekers van onze website

Voor de websites www.shamrockinfosec.com, www.ShamrockInformationSecurity.com, ShamrockPrivacyAdvice.com en ShamrockRiskManagement.com verzamelen wij de volgende informatie:

  • uw IP-adres en browserinformatie zoals verstrekt door uw computer.
  • basis analytics over uw bezoek via onze on-site statistieken en beveiligingsplugins.

Wij verzamelen deze gegevens uitsluitend om websitebezoeken te tellen en onze website te beschermen tegen frauduleuze en/of hacking activiteiten.
Wij hebben een legitiem belang om onze aanwezigheid op het internet te beschermen en basisstatistieken over onze websitebezoekers te maken.
Alle informatie wordt bewaard tot de volgende keer dat de logbestanden worden geroteerd.
Alle informatie die wij nodig hebben om onze website te beschermen en fraude te bestrijden of voor juridische procedures, bijvoorbeeld in het geval van misbruik of hacking van onze website, bewaren wij zo lang als nodig is om alle post incident activiteiten te voltooien en/of tot juridische procedures zijn afgerond.

Wanneer u contact met ons opneemt

Wanneer u per e-mail of via het formulier op de website contact met ons opneemt, kunnen wij de volgende gegevens verzamelen:

  • Uw bedrijfsnaam
  • Uw naam
  • Uw e-mailadres
  • Uw telefoonnummer indien opgegeven
  • Uw adresgegevens indien nodig

Wij gebruiken deze gegevens om uw vragen of verzoeken te beantwoorden en/of u op verzoek een van onze diensten aan te bieden.
Wij hebben deze informatie nodig om contractuele of precontractuele redenen.
Zelfs het beantwoorden van een vraag van welke aard dan ook kan worden gezien als een vorm van contract, namelijk het verstrekken van de door u gevraagde informatie.
Wij bewaren deze informatie in onze administratie zo lang als wij die nodig hebben om aan uw verzoek te voldoen. Na die tijd zullen wij alle gesprekken archiveren en de informatie niet gebruiken om contact met u op te nemen om andere redenen dan die welke verband houden met uw vraag of verzoek. Als u echter een van onze klanten wordt, worden alle eerdere gesprekken onderdeel van uw klantendossier (zie het betreffende hoofdstuk over onze omgang met de gegevens van onze klanten).
Wij zullen deze informatie zeker niet verwerken voor marketingdoeleinden, tenzij u uitdrukkelijk heeft ingestemd met dergelijke communicatie.

U bent één van onze klanten

Wanneer we tot een overeenkomst komen, verwerken we de volgende gegevens:

  • Uw bedrijfsnaam
  • Uw naam
  • Uw e-mailadres
  • Uw telefoonnummer
  • Uw adresgegevens
  • Betalingsgegevens (bank- of creditcardgegevens)
  • Kamer van Koophandel en BTW-nummers indien van toepassing

Wij hebben deze gegevens nodig om een overeenkomst met u af te sluiten en de door u gevraagde diensten te leveren.
Uw bedrijfsnaam, adres en kamer van koophandel en BTW-nummer worden ook verwerkt voor onze wettelijke naleving van de Nederlandse fiscale wetgeving.
Wij bewaren alle gegevens ten minste 7 jaar na het jaar waarin uw contract met ons is beëindigd.
Eventuele contactgegevens kunnen wel eerder worden verwijderd omdat wij ze niet meer nodig hebben.
Alle gegevens die deel uitmaken van een factuur worden gedurende bovengenoemde periode bewaard, dit is een wettelijke verplichting in Nederland onder de huidige fiscale wetgeving.

Directe marketing

Wanneer wij uw persoonsgegevens gebruiken voor een van onze marketingactiviteiten, heeft u altijd het recht om bezwaar te maken tegen een dergelijke verwerking.
Als u dat doet, zullen wij uw verzoek honoreren. Als de gegevens echter ook voor een ander doel worden gebruikt, bijvoorbeeld omdat u een van onze klanten bent, gebruiken wij de gegevens nog steeds voor dat doel.
Als u marketing van ons heeft ontvangen op basis van uw toestemming, kunt u die toestemming te allen tijde intrekken, hetgeen wij zullen honoreren.
Let op: wij kunnen een kopie van uw gegevens bijhouden in een opt-out register om ervoor te zorgen dat wij u geen marketingcommunicatie meer sturen, tenzij u in de toekomst opnieuw met dergelijke communicatie instemt.
Neem contact met ons op via onderstaand formulier of gebruik de afmeldlink in de marketing e-mail die u heeft ontvangen om uw toestemming in te trekken.

Locatie van verwerking en automatische besluitvorming

Wij verwerken al uw gegevens binnen de Europese Economische Ruimte.
Waar dit niet het geval is, hebben wij beveiligingsmaatregelen genomen, waaronder encryptie, om uw persoonsgegevens te beschermen tegen ongeoorloofde toegang en/of misbruik.
Wij maken geen gebruik van automatische besluitvorming die grote gevolgen heeft voor u als een van onze (potentiële) klanten.

Uw rechten

U heeft het recht om:

  • Aanvullende details te vragen over onze verwerking van uw gegevens en een kopie van deze gegevens te ontvangen
  • Ons te verzoeken gegevens te corrigeren die objectief onjuist zijn, bijvoorbeeld een verkeerde spelling van uw naam en/of andere gegevens.
  • Recht om ons te vragen uw persoonsgegevens te verwijderen, waaraan wij zullen voldoen, tenzij wij een dwingende reden hebben om uw verzoek niet in te willigen.
  • Ons te verzoeken de verwerking van uw persoonsgegevens te beperken

Wij zullen binnen een maand na ontvangst van uw verzoek reageren, tenzij een verlenging nodig is, waarvan wij u op de hoogte zullen stellen, inclusief de redenen voor de vertraging bij de volledige behandeling van uw verzoek.

Als u het niet eens bent met onze beslissing of van mening bent dat wij uw verzoek niet correct hebben behandeld, kunt u contact opnemen met de bevoegde toezichthoudende autoriteit om bij hen een klacht in te dienen.
Voor Nederland is dat de Autoriteit Persoonsgegevens.

Delen van gegevens en verwerkers

Voor bedrijven waarmee we nauw samenwerken, hebben we overeenkomsten gesloten om ervoor te zorgen dat uw persoonsgegevens worden behandeld in overeenstemming met deze privacyverklaring.
Zij hebben de strenge verplichting uw gegevens nooit voor eigen doeleinden te gebruiken en zich te houden aan de overeengekomen methoden en redenen voor verwerking.
Wij hebben overeenkomsten met de volgende soorten gegevensverwerkers:

  • Onze accountants
  • Onze hosting provider
  • Onze partner voor websitebeveiliging
  • Onze bank en andere gecontracteerde betalingsdienstaanbieders

Behalve met deze verwerkers, zullen wij uw gegevens niet delen met derden, behalve als wij daartoe verplicht zijn en wanneer een bevoegde rechtbank dat beveelt.

Beveiliging van uw gegevens

Zo belangrijk als de privacy van uw persoonsgegevens is, is ook de beveiliging van die gegevens.
Wij zorgen ervoor dat uw gegevens ten allen tijde goed beschermd zijn.
Wij maken gebruik van adequate beveiligingsprocedures, 2-factor authenticatie waar mogelijk en gedegen onderhoudsprocedures om onze computersystemen en servers te beveiligen.

Hoe kunt u contact met ons opnemen?

Mocht u na het lezen van deze privacyverklaring nog vragen hebben, geen probleem, neem dan via onderstaand formulier contact met ons op en wij zullen zo spoedig mogelijk op uw verzoek reageren.
Houd er rekening mee dat wij hiervoor uw gegevens moeten verwerken. Zie het gedeelte hierboven over hoe wij omgaan met uw gegevens wanneer u contact met ons opneemt voor meer informatie.

CyberSAFE aanvragen

1Licenties en looptijd
2Uitbreiding CyberSAFE bescherming
3Bedrijfs- en contact gegevens
4Overzicht en afronding aanvraag
Hidden
MM slash DD slash JJJJ

Bereken het aantal licenties

Voor de CertNexus CyberSAFE training heeft u 1 licentie per medewerker per jaar nodig. Dit betekent dat als er verloop is in het aantal medewerkers van uw organisatie en/of het aantal medewerkers groeit en u wilt dat iedereen die nieuw binnenkomt direct aan uw trainingsverplichting voldoet, dit gevolgen heeft voor het aantal licenties dat u in een jaar nodig heeft.

Daarom vragen wij u de volgende velden zo nauwkeurig mogelijk in te vullen:

  • Aantal medewerkers dat uw organisatie nu heeft, inclusief inhuur/externen
  • Het verwachte verloop van het aantal medewerkers, bijvoorbeeld van de 50 medewerkers heeft u een verloop van 5%, dan vult u 2 of 3 in, vergeet verloop in inhuur/externen niet mee te tellen
  • De verwachte groei van het aantal medewerkers inclusief inhuur/externen, neemt u het komende jaar 3 nieuwe medewerkers aan of misschien groeit u met 10%? Vul het aantal in, niet het percentage
Het totaal van deze drie velden is het verwachte aantal licenties dat u nodig heeft. Vul alleen hele getallen in, komma getallen worden naar boven afgerond bij de berekening van het totaal aantal licenties.

Voer een getal groter dan of gelijk aan 1 in.
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Prijs: 0,00 €
Aantal
0,00 €
Hidden

Prijs op aanvraag

U heeft aangegeven licenties nodig te hebben voor uw organisatie.
Hiervoor doen wij u graag een passende offerte.

Wij berekenen uw prijs op basis van het aantal licenties en onze kortingstabel en de basis prijs van 49,99 €.
Indien u voor een looptijd van 3 tot 5 jaar kiest, berekenen wij de extra korting bovenop de bulk korting die u ontvangt op basis van het aantal afgenomen licenties.

Hidden
0,00 €
Hidden
0,00 €
Hidden
0,00 €

Looptijd van uw CyberSAFE bescherming

De kracht van training zit hem in de herhaling, maar niet als het altijd hetzelfde materiaal is.

Het materiaal van CertNexus CyberSAFE wordt elk jaar in meer of mindere mate geüpdatet. Elk jaar worden de vragen van het examen gewijzigd en elke 2 tot 3 jaar wordt de hele training aangepast aan de nieuwe ontwikkelingen in het veld en de maatschappij.

Wij raden u dan ook aan om een minimale looptijd van 3 jaar te kiezen om optimaal van het herhalende effect van onze training te kunnen profiteren.
Omdat de kracht in herhaling zit, bieden wij CyberSAFE aan met een minimale looptijd van 2 jaar, zodat uw organisatie altijd profijt heeft van de kracht van herhaling.

Hoe lang blijft uw organisatie CyberSAFE beschermd?

Hidden
0,00 €
Hidden

Live training

Naast de zelf-studie e-learning en het online examen, heeft uw organisatie de mogelijkheid u en uw medewerkers een live training aan te bieden als voorbereiding op het CyberSAFE examen.
Omdat er heel veel verschillende mogelijkheden zijn om deze live training op uw wensen en mogelijkheden te laten aansluiten, bieden wij deze optie uitsluitend aan op basis van een advies gesprek en een offerte op maat.

De training duurt tussen de 5 en 6 uur, afhankelijk van pauzes in het programma, start tijd, wel of geen lunch pauze etc.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Prijs indicatie, afhankelijk van de gekozen vorm, locatie en groepsgrootte: prijs vanaf €199,00 per persoon.

Live training toevoegen?
Hidden

Dank voor uw interesse in onze live training.
Wij gaan graag met u in gesprek om tot een maatwerk oplossing te komen voor het aanbieden van de live training.

Camera, microfoon en juice jacking beveiliging

Bescherm uw bedrijfsgegevens en uw personeel extra met dit unieke driedelige beschermingspakket bestaande uit:

  • USB-gegevensblocker
  • Webcamblocker
  • Audioaansluitingsblocker

Juice jacking?

Handig zo’n USB poort ergens, kan je mooi je telefoon of tablet opladen. Maar wist je dat daar ook een computer achter kan zitten die via die USB poort jouw gegevens kan stelen?
Die aanval noemen wij “juice jacking”.

Incognito beschermingskit toevoegen?
Prijs: 6,99 €
Aantal
Uw bedrijfsnaam op de Incognito beschermingskit?
Voor een kleine bijdragen, plaatsen wij uw bedrijfsnaam extra op het deksel.
Prijs: 0,00 €
Aantal

Totaal bedragen

Hieronder treft u het totaal bedrag exclusief btw, het btw bedrag en het totaal inclusief btw aan.
0,00 €

Bedrijfs- en factuurgegevens

Vul hieronder uw bedrijfsnaam, factuuradres en het e-mail adres in waar wij de digitale facturen naartoe mogen sturen. Voor Nederlandse bedrijven vragen wij uw KvK nummer in te vullen. Voor bedrijven binnen de Europese Economische Ruimte, behalve Nederland, vragen wij om uw BTW nummer in te vullen.
Factuur adres(Vereist)
Dit dient uw vestigingsadres te zijn zoals dat bij de Kamer van koophandel is geregistreerd. Een postbus adres kunnen wij helaas niet accepteren.
Factuur e-mail(Vereist)
Voer het e-mail adres in voor het toesturen van de digitale facturen.
Vul hier uw BTW nummer in. Als het BTW nummer samen met uw bedrijfsnaam en factuuradres overeenkomen met de gegevens in de VIES database, zullen wij uw facturen tegen 0% BTW opstellen, volgens de gelden ICP regels. Bent u buiten de Europese Economische Ruimte gevestigd, laat dit veld dan leeg. Wij berekenen dan standaard 0% BTW.
Vul hier uw KvK nummer in, wij controleren deze samen met uw bedrijfsnaam tegen het handelsregister. Daarnaast hebben wij uw KvK nummer nodig voor het opstellen van het contract.

Gegevens contactpersoon

Uw naam(Vereist)
Uw e-mail adres

Overzicht gemaakte keuzes

{all_fields:filter[5,10,74,14,15,16,37,58,60,66]}

Factuur adres





BTW nummer:

Digitale factuur

Factuur wordt verzonden naar:

Uw contact gegevens

Naam contactpersoon:
Telefoon nummer:
E-mail adres:

Hidden
Hidden
Hidden

Juridische zaken

Algemene voorwaarden(Vereist)
Leest u aub. onze algemene voorwaarden goed door voordat u hiermee akkoord gaat. Deze zijn onderdeel van de overeenkomst die wij met u sluiten voor het afnemen van onze CyberSAFE training.

Algemene voorwaarden
Shamrock Information Security


ARTIKEL 1. | DEFINITIES

In deze algemene voorwaarden worden de volgende termen, steeds met hoofdletter beginnend, in de navolgende betekenis gebruikt.

  1. Shamrock: Shamrock Information Security, de gebruiker van deze algemene voorwaarden, gevestigd aan Binderij 7 C, 1185 ZH te Amstelveen, ingeschreven in het Handelsregister onder KvK-nummer 71139435.
  2. Opdrachtgever: iedere natuurlijke of rechtspersoon met wie Shamrock een Overeenkomst heeft gesloten of beoogt te sluiten.
  3. Consument: een Opdrachtgever, natuurlijk persoon, niet handelend in de uitoefening van een beroep of bedrijf.
  4. Partijen: Shamrock en de Opdrachtgever gezamenlijk.
  5. Overeenkomst: iedere overeenkomst tussen Partijen in het kader waarvan Shamrock zich jegens de Opdrachtgever heeft verbonden tot het verlenen van Diensten.
  6. Overeenkomst op Afstand: een Overeenkomst die tussen Shamrock en een Consument wordt gesloten in het kader van een georganiseerd systeem voor contractsluiting op afstand zonder gelijktijdige persoonlijke aanwezigheid van Shamrock en de Consument en waarbij, tot en met het moment van het sluiten van de Overeenkomst, uitsluitend gebruik wordt gemaakt van een of meer middelen voor communicatie op afstand, zoals in geval de Overeenkomst rechtstreeks middels de website van Shamrock of een derde tot stand wordt gebracht. Een Overeenkomst is aldus geen Overeenkomst op Afstand indien daarbij door Shamrock geen georganiseerd systeem voor contractsluiting op afstand wordt gebruikt, bijvoorbeeld als de Consument de contactgegevens van Shamrock op internet of in een telefoonboek opzoekt en per e-mail of telefonisch een Overeenkomst sluit.
  7. Diensten/Dienstverlening: de dienstverlening waartoe Shamrock zich in het kader van de Overeenkomst jegens de Opdrachtgever heeft verbonden, waaronder, doch niet uitsluitend en in de meest ruime zin des woords, begrepen kunnen zijn, consultancy, het uitvoeren van een audit en daaraan verwante diensten, interimdiensten, het verzorgen van een (online) training en het beschikbaar stellen van E-Learning.
  8. E-Learning: het geheel van (educatieve) content dat Shamrock voor bepaalde tijd middels het Platform aan de Gebruiker beschikbaar stelt.
  9. Gebruiker: ieder natuurlijk persoon die in het kader van de Overeenkomst gerechtigd is van de E-Learning gebruik te maken, al dan niet tevens Opdrachtgever.
  10. Platform: de website waarop Shamrock de E-Learning beschikbaar stelt aan de Gebruiker.
  11. Schriftelijk: naast traditionele schriftelijke communicatie, communicatie per e-mail of enige andere wijze van communicatie die met het oog op de stand der techniek en de in het maatschappelijk verkeer geldende opvattingen hiermee gelijk kan worden gesteld.

ARTIKEL 2. | ALGEMENE BEPALINGEN

  1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op elk aanbod van Shamrock en iedere tot stand gekomen Overeenkomst.
  2. Deze algemene voorwaarden zijn eveneens van toepassing op Overeenkomsten voor de uitvoering waarvan derden worden betrokken.
  3. De toepasselijkheid van de eventuele algemene voorwaarden van de Opdrachtgever, onder welke benaming dan ook aangeduid, wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen.
  4. Van het bepaalde in deze algemene voorwaarden kan uitsluitend uitdrukkelijk en Schriftelijk worden afgeweken. Indien en voor zover hetgeen Partijen uitdrukkelijk en Schriftelijk zijn overeengekomen, afwijkt van het bepaalde in deze algemene voorwaarden, geldt hetgeen Partijen uitdrukkelijk Schriftelijk zijn overeengekomen.
  5. Vernietiging of nietigheid van een of meer van de bepalingen uit deze algemene voorwaarden of de Overeenkomst als zodanig, laat de geldigheid van de overige bedingen onverlet. In een voorkomend geval zijn Partijen verplicht in onderling overleg te treden teneinde een vervangende regeling te treffen ten aanzien van het aangetaste beding. Daarbij wordt zoveel mogelijk het doel en de strekking van de oorspronkelijke bepaling in acht genomen.

ARTIKEL 3. | AANBOD EN TOTSTANDKOMING VAN OVEREENKOMSTEN

  1. Tenzij daarin een termijn voor aanvaarding is vermeld, is elk aanbod van Shamrock (waaronder zijn ter (digitale) ondertekening aangeboden contracten mede begrepen) vrijblijvend. Een vrijblijvend aanbod kan Shamrock tot onverwijld, althans zo spoedig mogelijk na aanvaarding daarvan door de Opdrachtgever, nog herroepen.
  2. Kennelijke fouten en vergissingen in een aanbod van Shamrock, binden hem niet.
  3. Aan een aanbod van Shamrock dat gebaseerd is op door de Opdrachtgever verstrekte onjuiste of onvolledige gegevens, kan de Opdrachtgever geen rechten ontlenen.
  4. Een Overeenkomst komt, onverminderd het bepaalde in lid 1, tot stand op het moment dat het aanbod van Shamrock op de daartoe aangewezen door de Opdrachtgever is aanvaard. Een aanbod van Shamrock kan uitsluitend onverkort en ongewijzigd door de Opdrachtgever worden aanvaard, tenzij Shamrock anders aangeeft.
  5. Indien de Opdrachtgever de Overeenkomst namens een andere natuurlijke of rechtspersoon sluit, verklaart hij door het aangaan van de Overeenkomst daartoe bevoegd te zijn. De Opdrachtgever is naast deze (rechts)persoon hoofdelijk aansprakelijk voor alle uit die Overeenkomst voortvloeiende verplichtingen.

ARTIKEL 4. | HERROEPINGSRECHT BIJ OVEREENKOMSTEN OP AFSTAND

  1. Behoudens het bepaalde in het overige van dit artikel en met name het bepaalde in het volgende lid, kan de Consument een Overeenkomst op Afstand tot 14 dagen na totstandkoming daarvan herroepen.
  2. De Consument heeft geen herroepingsrecht na volledige nakoming van de Overeenkomst op Afstand, mits:
    a) de nakoming is begonnen met uitdrukkelijke voorafgaande instemming van de Consument; en
    b) de Consument heeft verklaard afstand te doen van zijn herroepingsrecht zodra Shamrock de Overeenkomst volledig is nagekomen.
    In geval van E-Learning waarbij de volledige e-learning-content onmiddellijk na het sluiten van de Overeenkomst op Afstand aan de Consument beschikbaar wordt gesteld, is het herroepingsrecht uitgesloten indien aan de voorwaarden bedoeld onder a) en b) is voldaan.
  3. Uitvoering van Diensten binnen de herroepingstermijn van 14 dagen, geschiedt slechts op uitdrukkelijk verzoek van de Consument.
  4. Bij uitoefening van het herroepingsrecht na een verzoek overeenkomstig het vorige lid, is de Consument Shamrock een bedrag verschuldigd dat evenredig is aan dat gedeelte van de Overeenkomst op Afstand dat door Shamrock is nagekomen op het moment van uitoefening van het herroepingsrecht.
  5. De Consument kan de Overeenkomst op Afstand herroepen door daartoe per e-mail of door gebruikmaking van het door Shamrock aangeboden modelformulier voor herroeping, een verzoek in te dienen bij Shamrock. Zo spoedig mogelijk nadat Shamrock in kennis is gesteld van het voornemen van de Consument om de Overeenkomst op Afstand te herroepen en indien is voldaan aan de voorwaarden van dit artikel, zal Shamrock de ontbinding van de Overeenkomst op Afstand per e-mail aan de Consument bevestigen.
  6. Shamrock zal de eventueel reeds van de Consument ontvangen betaling, minus het eventuele bedrag als bedoeld in lid 4, zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen 14 dagen na herroeping van de Overeenkomst op Afstand aan de Consument terugbetalen.

ARTIKEL 5. | OMVANG EN INHOUD VAN DE OVEREENKOMST IN HET ALGEMEEN 

  1. De Overeenkomst omvat uitsluitend de Diensten die uitdrukkelijk en Schriftelijk tussen Partijen zijn overeengekomen. Onverminderd de mogelijkheid voor Partijen om aanvullende afspraken te maken, is Shamrock nimmer gehouden Diensten te verlenen die zich begeven buiten de inhoud of omvang van hetgeen uitdrukkelijk en Schriftelijk is overeengekomen. Eventueel tussen Partijen overeengekomen meerwerk wordt uitgevoerd tegen de daarbij uitdrukkelijk overeengekomen tarieven.
  2. Indien en voor zover Partijen ter zake niet uitdrukkelijk en Schriftelijk afspraken hebben gemaakt, geschiedt uitvoering van de Diensten binnen de gangbare en daarvoor door Shamrock ingeplande tijd. Onverminderd hetgeen daaromtrent uitdrukkelijk en Schriftelijk door Partijen is overeengekomen, bepaalt Shamrock de wijze waarop uitvoering aan de Diensten wordt gegeven. 
  3. Ook indien de Overeenkomst voor langere duur is aangegaan, zoals in geval van interimdiensten, beogen Partijen nimmer met elkaar een arbeidsovereenkomst aan te gaan in de zin van artikel 7:610 en verder (e.v.) van het Burgerlijk Wetboek (BW); Partijen beogen uitsluitend met elkaar te contracteren op basis van een overeenkomst van opdracht in de zin van artikel 7:400 e.v. BW. Ook een fictieve dienstbetrekking van thuiswerkers of gelijkgestelden zoals bedoeld in de artikelen 2b en 2c Uitvoeringsbesluit Loonbelasting 1965 en de artikelen 1 en 5 van het Besluit aanwijzing gevallen waarin arbeidsverhouding als dienstbetrekking wordt beschouwd (Besluit van 24 december 1986, Stb. 1986, 655), is uitgesloten. Shamrock deelt zijn Dienstverlening zelfstandig in. Wel vindt, voor zover dat voor de uitvoering van de Diensten nodig is, afstemming met de Opdrachtgever plaats in geval van samenwerking met anderen, zodat deze optimaal zal verlopen. Indien noodzakelijk in verband met de uitvoering van de Diensten, richt Shamrock zich naar de arbeidstijden bij de Opdrachtgever. Shamrock is bij het uitvoeren van zijn Dienstverlening geheel zelfstandig. Hij verleent de Diensten naar eigen inzicht en zonder toezicht of leiding van de Opdrachtgever. De Opdrachtgever kan wel aanwijzingen en instructies geven omtrent het resultaat van de door Shamrock uit te voeren opdracht.

ARTIKEL 6. | LOOPTIJD, OPZEGGING EN TUSSENTIJDSE ANNULERING VAN DE OVEREENKOMST

  1. Indien uit de aard of strekking van de Overeenkomst voortvloeit dat deze niet eindigt door volbrenging van de Diensten, wordt geacht dat de Overeenkomst voor onbepaalde tijd is aangegaan, tenzij uitdrukkelijk en Schriftelijk een bepaalde looptijd is overeengekomen.
  2. In geval de Overeenkomst voor een bepaalde looptijd is aangegaan, wordt de Overeenkomst na verstrijken van deze bepaalde looptijd steeds stilzwijgend verlengd voor opnieuw de oorspronkelijke overeengekomen bepaalde tijd, tenzij uitdrukkelijk en Schriftelijk anders is overeengekomen dan wel de Overeenkomst conform het volgende lid tijdig is opgezegd.
  3. Overeenkomsten voor bepaalde of onbepaalde tijd aangegaan zoals bedoeld in lid 1, eindigen door Schriftelijke opzegging met inachtneming van een opzegtermijn van een maand, doch niet eerder dan dat de eventuele bepaalde looptijd is verstreken. Indien geen tijdige opzegging plaatsvindt, eindigt de Overeenkomst op de eerstvolgende mogelijke einddatum, met dien verstande dat Partijen een nader overeen te komen afkoopsom als schadevergoeding kunnen vaststellen waartegen de Overeenkomst eerder eindigt.
  4. In geval de Opdrachtgever de Overeenkomst tussentijds geheel of gedeeltelijk annuleert, de toepasselijke opzegtermijn niet respecteert of anderszins Shamrock niet in staat stelt de Diensten te verlenen, blijft de Opdrachtgever – onverminderd het bepaalde in artikel 4 en het volgende lid – de volledige overeengekomen prijs verschuldigd. Indien en voor zover een uurtarief is overeengekomen, wordt de overeengekomen, of bij gebreke daarvan, de verwachte tijdsbesteding in aanmerking genomen voor de vaststelling van de annuleringsvergoeding. Shamrock kan in het voordeel van de Opdrachtgever van vorenstaande afwijken, doch kan daartoe nimmer worden verplicht.
  5. In geval een Consument een Overeenkomst in de zin van artikel 7:400 van het Burgerlijk Wetboek (waaronder de beschikbaarstelling van E-Learning niet, maar de overige Dienstverlening van Shamrock wel begrepen) tussentijds annuleert, geldt in afwijking van het bepaalde in lid 4 de volgende annuleringsregeling:
    a) Indien en voor zover de overeengekomen prijs is gekoppeld aan de gewerkte uren, dan heeft Shamrock recht
    op vergoeding van de tot de datum van annulering eventueel reeds gewerkte uren;
    b) Indien en voor zover een vaste prijs is overeengekomen, heeft Shamrock recht op een naar redelijkheid vast te
    stellen deel van de overeengekomen prijs. Bij de bepaling hiervan wordt onder meer rekening gehouden met
    de reeds door Shamrock verleende Diensten, het voordeel dat de Consument daarvan heeft en de reden die
    aan de annulering ten grondslag ligt. Shamrock maakt slechts aanspraak op de volledige overeengekomen
    prijs indien het einde van de Overeenkomst aan de Consument is toe te rekenen en de betaling van de volledige overeengekomen prijs, gelet op alle omstandigheden van het geval, redelijk is. De eventuele besparingen die voor Shamrock uit de annulering voortvloeien, worden op de annuleringsvergoeding in mindering gebracht.
  6. Het bepaalde in artikel 4 prevaleert boven het bepaalde in het vorige lid.

Strippenkaarten

  1. Een strippenkaart geeft recht op het verlenen van het uitdrukkelijk overeengekomen aantal uren van de Diensten waarop de strippenkaart betrekking heeft. De strippenkaart kan eveneens worden ingezet voor de eventueel door Shamrock bestede reistijd. Strippenkaarten worden per kwartier afgerekend.
  2. Een strippenkaart is voor de uitdrukkelijk en Schriftelijk overeengekomen bepaalde looptijd geldig, bij gebreke waarvan een geldigheidsduur van 12 maanden geldt. De geldigheidsduur vangt aan op de uitdrukkelijk overeengekomen dag. Indien de geldigheidsduur is verstreken, maakt de Opdrachtgever niet langer aanspraak op de uitvoering van de Diensten op basis van de strippenkaart, ook niet indien het overeengekomen aantal uren nog niet is verbruikt.
  3. De Diensten op basis van een strippenkaart worden verleend op initiatief van de Opdrachtgever doch onder voorbehoud van voldoende beschikbaarheid van Shamrock. Bij de vaststelling van de te werken uren houden Partijen rekening met elkaars redelijke belangen.

ARTIKEL 7. | VERPLICHTING VAN DE OPDRACHTGEVER IN HET ALGEMEEN

  1. Indien in het kader van de Overeenkomst Diensten worden verleend op locatie van de Opdrachtgever, of een andere door de Opdrachtgever aangewezen locatie, bepaalt Shamrock de wijze van zijn vervoer daarnaartoe, al dan niet na voorafgaand overleg met de Opdrachtgever en draagt de Opdrachtgever er zorg voor dat Shamrock kosteloos gebruik kan maken van de op die locatie aanwezige en in redelijkheid door hem gewenste zaken en voorzieningen.
  2. De Opdrachtgever is steeds gehouden om, zo spoedig mogelijk als voor de voorbereiding en/of (verdere) uitvoering van de Overeenkomst is vereist, alle door Shamrock gevraagde gegevens, inlichtingen en bescheiden volledig en correct aan Shamrock te verschaffen. Shamrock gaat bij de uitvoering van de Overeenkomst mede uit van de door de Opdrachtgever verstrekte gegevens, inlichtingen en bescheiden. Indien Shamrock overeenkomstig de door de Opdrachtgever verstrekte onjuiste of onvolledige gegevens, inlichtingen of bescheiden uitvoering aan de Overeenkomst geeft, kan dit niet als tekortkoming van Shamrock worden aangemerkt.
  3. Indien overeengekomen is dat medewerkers van, of leidinggevenden binnen de organisatie van de Opdrachtgever, dan wel door de Opdrachtgever ingeschakelde derden bij de uitvoering van de Overeenkomst worden betrokken, staat de Opdrachtgever ervoor in dat deze personen tijdig ter beschikking staan van Shamrock en dat zij alle medewerking verlenen en benodigde taken uitvoeren teneinde een deugdelijke uitvoering van de Overeenkomst door Shamrock mogelijk te maken. De Opdrachtgever dient Shamrock voorts steeds alle voor de uitvoering van de Overeenkomst vereiste medewerking te verlenen, waaronder mede begrepen het verlenen van alle bevoegdheden en autorisaties die nodig zijn voor een deugdelijke uitvoering van de Overeenkomst. De Opdrachtgever neemt alle van hem in redelijkheid te verlangen maatregelen om de uitvoering van de Overeenkomst te optimaliseren.
  4. Indien de Opdrachtgever zijn verplichtingen als bedoeld in de vorige leden van dit artikel niet of niet tijdig nakomt, is Shamrock, onverminderd het bepaalde in het overige van deze algemene voorwaarden, gerechtigd de uitvoering van de Overeenkomst op te schorten en/of de uit de vertraging voortvloeiende extra kosten volgens de gebruikelijk door hem gehanteerde tarieven aan de Opdrachtgever door te berekenen.

ARTIKEL 8. | BIJZONDERE BEPALINGEN VOOR INTERIM-OPDRACHTEN

  1. In het kader van interim-opdrachten is Shamrock bevoegd de Opdrachtgever te vertegenwoordigen nadat overeenstemming is bereikt over de benodigde bevoegdheden. Shamrock is slechts bevoegd binnen de grenzen van deze afspraken. De Opdrachtgever zal op verzoek van Shamrock zorgdragen voor het Schriftelijk formaliseren van de bedoelde overeenstemming. 
  2. De Opdrachtgever legt Shamrock in het kader van een interim-opdracht geen handelingen op die in strijd zijn met het geldende recht, de eventuele statuten van de Opdrachtgever, de besluiten en richtlijnen van de organen van de Opdrachtgever en/of de beroepsethiek.
  3. Partijen zullen in het kader van een interim-opdracht op initiatief van ieder afzonderlijk of gezamenlijk, overleg voeren indien een verschil van mening ontstaat met de Opdrachtgever omtrent de wijze van uitvoering van de interim-opdracht.

ARTIKEL 9. | E-LEARNING

  1. Shamrock verleent aan de Gebruiker een niet-exclusief, niet-overdraagbaar en niet-sublicentieerbaar gebruiksrecht met betrekking tot het Platform en de E-Learning. Dit gebruiksrecht vervalt door het eindigen van de Overeenkomst.
  2. Het gebruiksrecht als bedoeld in het vorige lid is niet overdraagbaar. Het is niet toegestaan om het gebruiksrecht te verkopen, te verhuren, in sublicentie te geven of op welke wijze of voor welk doel dan ook ter beschikking van een derde te stellen.
  3. De Gebruiker mag het gebruiksrecht als bedoeld in lid 1 slechts aanwenden voor de uitoefening van zijn functie bij de Opdrachtgever.
  4. Alle handelingen die worden verricht onder een account van een Gebruiker, worden aan de Opdrachtgever toegerekend. Gebruik van het Platform aan de hand van de door Shamrock in het kader van de Overeenkomst verstrekte inloggegevens, geschiedt dan ook onder verantwoordelijkheid van de Opdrachtgever. De Opdrachtgever staat ervoor in dat de Gebruiker die van het Platform gebruik maakt, zich conformeert aan de voorwaarden die krachtens de onderhavige algemene voorwaarden verbonden zijn aan het gebruik van het Platform. Niet-nakoming van deze voorwaarden wordt aan de Opdrachtgever toegerekend, als ware het zijn eigen doen en nalaten.
  5. Het is niet toegestaan om de middels het Platform beschikbaar gestelde content, zoals video’s, afbeeldingen en teksten, aan te wenden voor andere doeleinden dan waarvoor deze aan de Gebruiker beschikbaar zijn gesteld. Gebruik van de content is uitsluitend toegestaan met behulp van en overeenkomstig de aangeboden en normale functionaliteiten van het Platform. Onder meer het verspreiden, kopiëren, verkopen en in licentie geven van de bedoelde content is ten strengste verboden.
  6. De Opdrachtgever staat ervoor in dat alle eventuele aanwijzingen van Shamrock die worden gegeven in verband met het gebruik van het Platform, worden opgevolgd.
  7. Het is niet toegestaan om het Platform te gebruiken voor illegale of anderszins ongeoorloofde doeleinden. Gebruik van het Platform dient te geschieden met inachtneming van alle krachtens de overheid gestelde wetten, regels en voorschriften die van toepassing zijn op het gebruik van het Platform. In het bijzonder zijn Gebruikers gebonden aan de toepasselijke wetgeving aangaande intellectuele eigendom.
  8. Het is niet toegestaan om het Platform of de servers of netwerken waarvan Shamrock voor de exploitatie van het Platform gebruik maakt, te belemmeren of te verstoren, bijvoorbeeld door wormen, virussen, spyware, malware of andere destructieve of ontwrichtende codes te verzenden.
  9. De inhoud van E-Learning mag door Shamrock te allen tijde op ondergeschikte, voor de Opdrachtgever en Gebruiker redelijkerwijs niet-bezwaarlijke punten, worden gewijzigd.
  10. De Opdrachtgever staat ervoor in dat de Gebruiker zich onthoudt van ongeoorloofd gebruik van het Platform (waaronder de E-Learning aldus mede begrepen) en zich zal opstellen en gedragen conform hetgeen door Shamrock mag worden verwacht van een behoorlijke gebruiker. In het bijzonder is het niet toegestaan:

    • toegang (proberen te) verkrijgen tot E-Learning waarvoor de betreffende persoon niet geautoriseerd is;
    • op zodanige wijze gebruik te maken van het Platform dat de juiste werking daarvan wordt verhinderd, dan wel dat hierdoor schade of hinder voor andere gebruikers van het Platform kan worden veroorzaakt;
    • inloggegevens voor toegang tot het Platform (binnen of buiten de organisatie van de Opdrachtgever) te delen met derden.

  11. Shamrock kan de het Platform of de E-Learning mogelijk uitbreiden met modules die nieuwe functionaliteiten bevatten. Modules die tegen betaling aan nieuwe gebruikers van het Platform worden aangeboden, vallen niet automatisch onder de reikwijdte van de Overeenkomst. Indien de Gebruiker gebruik wenst te maken van dergelijke modules, dient hij hierover via de Opdrachtgever nadere afspraken te maken met Shamrock.

ARTIKEL 10. | DERDEN

Shamrock is te allen tijde gerechtigd bij de uitvoering van de Diensten derden te betrekken. Behoudens indien en voor zover uit de aard of strekking van bedingen dwingend voortvloeit dat het recht op nakoming daarvan uitsluitend aan Shamrock is voorbehouden, gelden de verplichtingen van de Opdrachtgever uit de Overeenkomst eveneens ten aanzien van de door Shamrock bij de uitvoering van de Diensten betrokken derden. De toepasselijkheid van de artikelen 7:404 en 7:407 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek is uitgesloten. Indien Partijen na voorafgaande onderlinge overeenstemming bepaalde derden bij de uitvoering van de Overeenkomst betrekken, dan wel de Opdrachtgever zelfstandig derden bij de uitvoering van de Overeenkomst betrekt, is Shamrock nimmer aansprakelijk voor schade ontstaan als gevolg van aan die derden toerekenbare tekortkomingen. Vorenstaande laat onverlet de beperking van de risicoaansprakelijkheid van Shamrock voor zijn niet-ondergeschikte hulppersonen, welke beperkingen voortvloeien uit de wet.

ARTIKEL 11. | TERMIJNEN

Shamrock spant zich in de tussen Partijen overeengekomen uitvoerings- en (op)leveringstermijnen na te komen, echter betreffen deze termijnen nimmer fatale termijnen. Het verzuim van Shamrock treedt niet eerder in dan nadat de Opdrachtgever Shamrock Schriftelijk in gebreke heeft gesteld, in welke ingebrekestelling een redelijke termijn is vermeld waarbinnen Shamrock de verbintenis alsnog kan nakomen en de nakoming na verstrijken van de laatstbedoelde termijn nog steeds is uitgebleven.

ARTIKEL 12. | KLACHTEN

  1. De Opdrachtgever is gehouden om iedere klacht omtrent de uitvoering van de Overeenkomst door of namens Shamrock, onverwijld na constatering, althans het redelijkerwijs kunnen constateren van het door hem veronderstelde gebrek, aan Shamrock mondeling kenbaar te maken en vervolgens binnen twee dagen aan Shamrock Schriftelijk te bevestigen, bij gebreke waarvan geacht wordt dat Shamrock aan zijn verplichtingen ter zake heeft voldaan, de Opdrachtgever ter zake geen beroep meer kan doen op enige tekortkoming van Shamrock en Shamrock ter zake niet langer aansprakelijk kan worden gehouden voor de eventueel door de Opdrachtgever geleden schade. Het vorenstaande geldt niet ten aanzien van E-Learning en online trainingen indien de Opdrachtgever een Consument is. Shamrock staat er tegenover Consumenten voor in dat de E-Learning en online trainingen aan de betreffende Overeenkomst beantwoorden.
  2. In geval de Diensten voorzien in het uitvoeren van een audit, kunnen de bevindingen in het rapport na afloop van de audit niet ter discussie worden gesteld. Zulks leidt niet tot een gegrond klacht van de Opdrachtgever.
  3. Klachten omtrent de hoogte van factuurbedragen dienen binnen zeven dagen na factuurdatum Schriftelijk bij Shamrock te zijn ingediend, bij gebreke waarvan het recht van de Opdrachtgever om ter zake bezwaar te maken, is komen te vervallen.
  4. Klachten van de Opdrachtgever schorten zijn (betalings)verplichtingen uit de Overeenkomst nimmer op, behoudens voor zover de wet daaraan ten behoeve van de Consument dwingend in de weg staat.

ARTIKEL 13. | OVERMACHT

  1. Shamrock is niet gehouden tot het nakomen van enige verplichting uit de Overeenkomst indien en voor zolang hij daartoe gehinderd wordt door een omstandigheid die hem krachtens de wet, een rechtshandeling of volgens de in het maatschappelijk verkeer geldende opvattingen niet kan worden toegerekend. Onder overmacht wordt, naast hetgeen daaromtrent in de wetgeving en jurisprudentie wordt begrepen, verstaan, alle van buiten komende oorzaken waarop Shamrock geen invloed heeft, waaronder mede begrepen, fouten en tekortkomingen van derden, arbeidsongeschiktheid van personeel, rampen, epidemieën, pandemieën, oorlog en oorlogsdreiging, storingen in of uitval van internet, de telecommunicatie-infrastructuur, cyberaanvallen, stroomstoringen, brand en overstroming en die de (verdere) uitvoering van de Overeenkomst onmogelijk maken of ernstig bemoeilijken.
  2. Indien de nakoming van de Overeenkomst door overmacht blijvend onmogelijk wordt, zijn Partijen gerechtigd de Overeenkomst met onmiddellijke ingang te ontbinden.
  3. Indien Shamrock bij het intreden van de overmachtsituatie reeds gedeeltelijk aan zijn verplichtingen heeft voldaan of slechts gedeeltelijk aan zijn verplichtingen kan voldoen, is hij gerechtigd het reeds uitgevoerde gedeelte, respectievelijk uitvoerbare gedeelte van de Overeenkomst afzonderlijk te factureren als ware er sprake van een zelfstandige Overeenkomst.
  4. Schade als gevolg van overmacht komt, onverminderd toepassing van het vorige lid, nimmer voor vergoeding in aanmerking. 

ARTIKEL 14. | OPSCHORTING EN ONTBINDING

  1. Shamrock is, indien de omstandigheden dat rechtvaardigen, bevoegd de uitvoering van de Overeenkomst op te schorten of de Overeenkomst met directe ingang geheel of gedeeltelijk te ontbinden, indien en voor zover de Opdrachtgever zijn verplichtingen uit de Overeenkomst (waaronder het bepaalde in deze algemene voorwaarden mede begrepen) niet, niet tijdig of niet volledig nakomt, dan wel na het sluiten van de Overeenkomst Shamrock ter kennis gekomen omstandigheden goede grond geven te vrezen dat de Opdrachtgever zijn verplichtingen niet zal nakomen. 
  2. Indien de Opdrachtgever in staat van faillissement verkeert, enig beslag op zijn goederen is gelegd of anderszins niet vrijelijk over zijn vermogen kan beschikken, is Shamrock gerechtigd de Overeenkomst met onmiddellijke ingang te ontbinden, tenzij de Opdrachtgever reeds genoegzame zekerheid voor voldoening van de door hem aan Shamrock verschuldigde bedragen heeft gesteld.
  3. Voorts is Shamrock gerechtigd de Overeenkomst te ontbinden indien en voor zover zich omstandigheden voordoen welke van dien aard zijn dat nakoming van de Overeenkomst onmogelijk is of ongewijzigde instandhouding daarvan in redelijkheid niet van hem kan worden gevergd.
  4. De Opdrachtgever maakt nimmer aanspraak op enige vorm van schadevergoeding in verband met het door Shamrock op grond van dit artikel uitgeoefende opschortings- of ontbindingsrecht.
  5. Voor zover de opschorting of ontbinding van de Overeenkomst aan de Opdrachtgever kan worden toegerekend, is de Opdrachtgever verplicht de schade die Shamrock ten gevolge van de opschorting of ontbinding van de Overeenkomst lijdt, te vergoeden. 
  6. Indien Shamrock de Overeenkomst op grond van dit artikel ontbindt, zijn alle vorderingen die hij op de Opdrachtgever heeft, terstond opeisbaar.

ARTIKEL 15. | PRIJZEN, KOSTEN EN BETALINGEN

  1. Het aanbod van Shamrock vermeldt de prijs en eventuele bijkomende kosten. Eventuele bankkosten voor internationale transacties en gebruikskosten ten aanzien van telefoon en internet indien buiten Nederland voor de Opdrachtgever wordt gewerkt, komen aanvullend voor rekening van de Opdrachtgever.
  2. Alle door Shamrock vermelde en door de Opdrachtgever aan Shamrock verschuldigde bedragen zijn exclusief btw, tenzij uitdrukkelijk en Schriftelijk anders is vermeld en met dien verstande dat een aanbod van Shamrock gericht aan Consumenten deze bedragen (mede) inclusief btw vermeldt.
  3. In geval de Overeenkomst een langere doorlooptijd heeft dan een jaar, is Shamrock gerechtigd de overeengekomen tarieven jaarlijks per 1 januari te indexeren volgens het Consumentenprijsindexcijfer (CPI) zoals vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze aanpassing wordt gebaseerd op de stijging van het Consumentenprijsindexcijfer van het CBS over het voorafgaande jaar.
  4. Shamrock is te allen tijde gerechtigd de aan hem toekomende en door de Opdrachtgever verschuldigde bedragen geheel of gedeeltelijk middels vooruitbetaling te vorderen. In geval de Overeenkomst een langere doorlooptijd heeft, is Shamrock gerechtigd tweewekelijks te factureren, tenzij uitdrukkelijk en Schriftelijk anders is overeengekomen.
  5. Betalingen dienen, tenzij door Shamrock anders is vermeld, te geschieden in euro, op de daartoe door Shamrock aangewezen wijze en binnen 14 dagen na factuurdatum. In geval overeengekomen is dat in een andere valuta wordt betaald, wordt een wisselkoersopslag toegepast. 
  6. Shamrock is gerechtigd de aan de Opdrachtgever toekomende facturen uitsluitend per e-mail aan hem beschikbaar te stellen.
  7. In geval van liquidatie, faillissement of surseance van betaling van de Opdrachtgever, zijn de vorderingen op de Opdrachtgever onmiddellijk opeisbaar. 
  8. De Opdrachtgever is nimmer gerechtigd zijn eventuele vorderingen op Shamrock te verrekenen met de vordering van Shamrock op de Opdrachtgever, behoudens voor zover de wet daaraan ten behoeve van de Consument dwingend in de weg staat.
  9. De uiterste betaaldatum zoals door Shamrock vermeld, betreft een fatale termijn, tenzij de Opdrachtgever een Consument is in welk geval het verzuim van de Consument pas intreedt na verstrijken van een in een Schriftelijke ingebrekestelling van Shamrock vermelde herinneringstermijn van 14 dagen. Vanaf de dag dat het verzuim van de Opdrachtgever intreedt, is hij over het openstaande bedrag een rente verschuldigd van 2% per maand, waarbij een gedeelte van een maand als volledige maand wordt aangemerkt. In afwijking van de vorige zin geldt in plaats van de daar bedoelde contractuele rente, de wettelijke rente indien de Opdrachtgever een Consument is.
  10. Alle redelijke kosten, zowel gerechtelijke, buitengerechtelijke als executiekosten, gemaakt ter verkrijging van de door de Opdrachtgever verschuldigde bedragen, komen voor zijn rekening. Hierbij wordt niet ten nadele van de Consument afgeweken van het bepaalde in de Wet Incassokosten.

ARTIKEL 16. | AANSPRAKELIJKHEID EN VRIJWARING

  1. Shamrock draagt, onverminderd het bepaalde in het overige van deze algemene voorwaarden, geen aansprakelijkheid voor schade in verband met of schade die veroorzaakt is door een onjuistheid of onvolledigheid in de door de Opdrachtgever verstrekte gegevens, inlichtingen of bescheiden, een andere tekortkoming in de nakoming van de verplichtingen van de Opdrachtgever die uit de wet of de Overeenkomst voortvloeien dan wel een andere omstandigheid die niet aan Shamrock kan worden toegerekend.
  2. Shamrock verleent de Diensten naar beste inzicht en vermogen en overeenkomstig de eisen van goed vakmanschap. Voor zover de aard en/of strekking van de Dienstverlening daaraan niet dwingend in de weg staat, verbindt Shamrock zich echter uitsluitend tot een inspanningsverbintenis en kan Shamrock er niet voor instaan dat de resultaten worden behaald die de Opdrachtgever met het aangaan van de Overeenkomst beoogt te behalen.
  3. Shamrock is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van storingen of te verrichten onderhoud aan het Platform. Shamrock spant zich in om de juiste werking en de bereikbaarheid van het Platform te optimaliseren, maar Shamrock kan niet garanderen dat het Platform voortdurend onbeperkt beschikbaar is en dat alle voorzieningen daarvan steeds probleemloos functioneren. Alle aansprakelijkheid van Shamrock ter zake is uitgesloten.
  4. Mocht Shamrock aansprakelijk zijn voor enige schade, dan heeft Shamrock te allen tijde het recht deze schade te herstellen. De Opdrachtgever dient Shamrock hiertoe in de gelegenheid te stellen, bij gebreke waarvan elke aansprakelijkheid van Shamrock ter zake vervalt.
  5. Shamrock is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van onbevoegd gebruik van inloggegevens voor toegang tot het Platform. 
  6. Voorts is Shamrock, behoudens opzet en bewuste roekeloosheid zijnerzijds, niet aansprakelijk voor virussen of andere schadelijke componenten die door middel van de website of servers van Shamrock of derden schade aanrichten aan de hard- of software van de Opdrachtgever. 
  7. Shamrock is nimmer aansprakelijk voor indirecte schade, waaronder mede begrepen geleden verlies, gederfde winst en schade als gevolg van bedrijfsstagnatie. Onder niet-indirecte schade (en dus directe schade) wordt uitsluitend verstaan:

    • de redelijke kosten ter vaststelling van de oorzaak en de omvang van de schade, voor zover de vaststelling betrekking heeft op schade die in de zin van deze algemene voorwaarden voor vergoeding in aanmerking komt;
    • de eventuele redelijke kosten gemaakt om de gebrekkige prestatie van Shamrock aan de Overeenkomst te laten beantwoorden, voor zoveel deze aan Shamrock toegerekend kunnen worden;
    • redelijke kosten, gemaakt ter voorkoming of beperking van schade, voor zover de Opdrachtgever aantoont dat deze kosten hebben geleid tot beperking van de schade die in de zin van deze algemene voorwaarden voor vergoeding in aanmerking komt.

  8. De aansprakelijkheid van Shamrock is beperkt tot ten hoogste het alsnog deugdelijk verlenen van de overeengekomen Diensten. Indien zodanig herstel niet mogelijk is, is de aansprakelijkheid van Shamrock beperkt tot ten hoogste de factuurwaarde van de Overeenkomst, althans dat gedeelte van de Overeenkomst waarop de aansprakelijkheid van Shamrock betrekking heeft, met dien verstande dat de aansprakelijkheid van Shamrock nimmer meer zal belopen dan het bedrag dat in het desbetreffende geval, op grond van de door Shamrock afgesloten aansprakelijkheidsverzekering, daadwerkelijk wordt uitgekeerd, vermeerderd met het eventuele eigen risico van Shamrock dat krachtens die verzekering toepassing vindt. In geval de Overeenkomst een langere doorlooptijd heeft dan zes maanden, wordt voor de vaststelling van de factuurwaarde als bedoeld in de vorige zin, de factuurwaarde berekend over de laatste zes maanden van de Overeenkomst als uitgangspunt genomen.
  9. De verjaringstermijn van alle rechtsvorderingen en verweren jegens Shamrock bedraagt, onverminderd het bepaalde in het volgende lid en onverminderd toepassing van de vervaltermijnen als bedoeld in artikel 12, één jaar na het bekend worden, althans het redelijkerwijs bekend kunnen worden met de vordering door de Opdrachtgever, met dien verstande dat, onverminderd het bepaalde in het volgende lid, elk recht op schadevergoeding als verwerkt wordt aangemerkt indien 18 maanden zijn verstreken sinds beëindiging van de Overeenkomst en de Opdrachtgever de betreffende vordering niet binnen de bedoelde termijn bij Shamrock heeft ingediend. 
  10. Rechtsvorderingen en verweren van Consumenten, gegrond op feiten die de stelling zouden rechtvaardigen dat de E-Learning of een online training niet aan de Overeenkomst beantwoordt, verjaren door verloop van twee jaren na de beschikbaarstelling van de E-Learning c.q. uitvoering van de online training, tenzij de Consument het gebrek niet kende of behoorde te kennen, in welk geval het bepaalde in het vorige lid van toepassing is.
  11. De Opdrachtgever vrijwaart Shamrock van eventuele aanspraken van derden (waaronder Gebruikers mede begrepen), die in verband met de uitvoering van een Overeenkomst schade lijden en waarvan de oorzaak aan anderen dan Shamrock toerekenbaar is.
  12. De in dit artikel bedoelde uitsluitingen en beperkingen komen te vervallen indien en voor zover de schade het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de bedrijfsleiding van Shamrock.

ARTIKEL 17. | GEHEIMHOUDING 

  1. Tenzij de Opdrachtgever hiervoor toestemming geeft, of indien de aard of strekking van de Overeenkomst zich tegen toepassing daarvan verzet, zal Shamrock alle vertrouwelijke (bedrijfs)informatie afkomstig van de Opdrachtgever geheimhouden. Informatie geldt als vertrouwelijk indien dit door de Opdrachtgever is gemeld of indien dit uit de strekking van de informatie voortvloeit.
  2. Het vorige lid is niet van toepassing indien en voor zover een wettelijk voorschrift of gerechtelijke uitspraak Shamrock verplicht tot het verstrekken van de in dit artikel bedoelde informatie aan derden.
  3. Shamrock verplicht zich de verplichtingen op grond van dit artikel op te leggen aan eventueel door hem in te schakelen derden.
  4. Shamrock behoudt zich het recht voor de door de uitvoering van de Overeenkomst toegenomen kennis voor andere doeleinden te gebruiken voor zover hierbij geen vertrouwelijke (bedrijfs)informatie van de Opdrachtgever ter kennis van derden wordt gebracht.

ARTIKEL 18. | INTELLECTUELE EIGENDOM EN GEBRUIKSRECHT

  1. Shamrock dan wel zijn licentiegevers behouden zich het auteursrecht en alle overige rechten van intellectuele eigendom voor op de door hen gehanteerde werkwijzen en methoden, opgestelde rapportages en verstrekte adviezen, beschikbaar gestelde E-Learning, trainingscontent en welke andere van rechtswege met intellectueel eigendom beschermde goederen dan ook, één en ander ongeacht het aandeel in de totstandkoming van deze goederen van de Opdrachtgever zelf of van door hem ingeschakelde derden. De uitoefening van de bedoelde intellectuele eigendomsrechten, openbaringen en overdrachten daaronder begrepen, is, onverminderd hetgeen uitdrukkelijk tussen Partijen is overeengekomen, zowel tijdens als na de uitvoering van de Overeenkomst uitsluitend aan Shamrock c.q. zijn licentiegevers voorbehouden.
  2. De Opdrachtgever verplicht zich de goederen als bedoeld in het vorige lid slechts aan te wenden voor eigen gebruik, althans voor gebruik dat verenigbaar is met de aard en strekking van de Overeenkomst. De Opdrachtgever zal deze goederen niet, op welke wijze dan ook, hetzij tegen vergoeding, hetzij om niet, aan derden ter beschikking stellen, noch op welke andere manier dan ook handelen of nalaten te handelen, zodat derden hierover kunnen beschikken anders dan in verband met toepassing van de vorige zin. Het is de Opdrachtgever en Gebruikers niet toegestaan om vorenbedoelde goederen of een gedeelte daarvan te kopiëren, te reproduceren of op andere wijze te verveelvoudigen, te vertalen, aan te passen, na te maken, te wijzigen of te reconstrueren.
  3. De Opdrachtgever verliest het gebruiksrecht als bedoeld in het vorige lid voor zolang de Opdrachtgever in gebreke is met het voldoen van enige opeisbare vordering jegens Shamrock.

ARTIKEL 19. | SLOTBEPALINGEN

  1. Zonder dat dit gevolgen heeft voor de inhoud van reeds tot stand gekomen Overeenkomsten, is Shamrock steeds gerechtigd deze algemene voorwaarden te wijzigen.   
  2. Op elke Overeenkomst en alle daaruit tussen Partijen voortvloeiende rechtsverhoudingen is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.
  3. Alvorens een beroep te doen op de rechter zijn Partijen verplicht zich optimaal in te spannen het geschil in onderling overleg te beslechten.
  4. Uitsluitend de bevoegde rechter binnen het arrondissement van de rechtbank Amsterdam wordt in eerste aanleg aangewezen om van eventuele gerechtelijke geschillen tussen Partijen kennis te nemen, onverminderd het recht van Shamrock een andere volgens de wet bevoegde rechter aan te wijzen. Indien de Opdrachtgever een Consument is, is de Consument gerechtigd de volgens de wet bevoegde rechter te kiezen binnen een maand nadat Shamrock Schriftelijk heeft aangekondigd bij de door hem aangewezen rechter te willen procederen.
  5. De Nederlandstalige versie van de onderhavige algemene voorwaarden is steeds bepalend voor de uitleg van de hierin opgenomen bedingen.

Privacy verklaring(Vereist)
Leest u onze privacy verklaring goed door, hierin leggen wij u uit hoe wij met uw persoonsgegevens om zullen gaan.

Privacyverklaring

Shamrock Information Security gelooft in privacy voor haar website bezoekers en klanten.
Wij verzamelen daarom alleen de minimale hoeveelheid gegevens die wij nodig hebben om ons bedrijf te exploiteren.
Deze Privacyverklaring vertelt u precies welke gegevens wij verzamelen en met welke reden.
Bekijk hieronder de relevante sectie die het dichtst bij uw situatie komt.

Wij, Shamrock Information Security, zijn de verwerkingsverantwoordelijke.
Voor vragen over het gebruik van uw persoonsgegevens verwijzen wij u naar het contactformulier onderaan deze privacyverklaring.

Bezoekers van onze website

Voor de websites www.shamrockinfosec.com, www.ShamrockInformationSecurity.com, ShamrockPrivacyAdvice.com en ShamrockRiskManagement.com verzamelen wij de volgende informatie:

  • uw IP-adres en browserinformatie zoals verstrekt door uw computer.
  • basis analytics over uw bezoek via onze on-site statistieken en beveiligingsplugins.

Wij verzamelen deze gegevens uitsluitend om websitebezoeken te tellen en onze website te beschermen tegen frauduleuze en/of hacking activiteiten.
Wij hebben een legitiem belang om onze aanwezigheid op het internet te beschermen en basisstatistieken over onze websitebezoekers te maken.
Alle informatie wordt bewaard tot de volgende keer dat de logbestanden worden geroteerd.
Alle informatie die wij nodig hebben om onze website te beschermen en fraude te bestrijden of voor juridische procedures, bijvoorbeeld in het geval van misbruik of hacking van onze website, bewaren wij zo lang als nodig is om alle post incident activiteiten te voltooien en/of tot juridische procedures zijn afgerond.

Wanneer u contact met ons opneemt

Wanneer u per e-mail of via het formulier op de website contact met ons opneemt, kunnen wij de volgende gegevens verzamelen:

  • Uw bedrijfsnaam
  • Uw naam
  • Uw e-mailadres
  • Uw telefoonnummer indien opgegeven
  • Uw adresgegevens indien nodig

Wij gebruiken deze gegevens om uw vragen of verzoeken te beantwoorden en/of u op verzoek een van onze diensten aan te bieden.
Wij hebben deze informatie nodig om contractuele of precontractuele redenen.
Zelfs het beantwoorden van een vraag van welke aard dan ook kan worden gezien als een vorm van contract, namelijk het verstrekken van de door u gevraagde informatie.
Wij bewaren deze informatie in onze administratie zo lang als wij die nodig hebben om aan uw verzoek te voldoen. Na die tijd zullen wij alle gesprekken archiveren en de informatie niet gebruiken om contact met u op te nemen om andere redenen dan die welke verband houden met uw vraag of verzoek. Als u echter een van onze klanten wordt, worden alle eerdere gesprekken onderdeel van uw klantendossier (zie het betreffende hoofdstuk over onze omgang met de gegevens van onze klanten).
Wij zullen deze informatie zeker niet verwerken voor marketingdoeleinden, tenzij u uitdrukkelijk heeft ingestemd met dergelijke communicatie.

U bent één van onze klanten

Wanneer we tot een overeenkomst komen, verwerken we de volgende gegevens:

  • Uw bedrijfsnaam
  • Uw naam
  • Uw e-mailadres
  • Uw telefoonnummer
  • Uw adresgegevens
  • Betalingsgegevens (bank- of creditcardgegevens)
  • Kamer van Koophandel en BTW-nummers indien van toepassing

Wij hebben deze gegevens nodig om een overeenkomst met u af te sluiten en de door u gevraagde diensten te leveren.
Uw bedrijfsnaam, adres en kamer van koophandel en BTW-nummer worden ook verwerkt voor onze wettelijke naleving van de Nederlandse fiscale wetgeving.
Wij bewaren alle gegevens ten minste 7 jaar na het jaar waarin uw contract met ons is beëindigd.
Eventuele contactgegevens kunnen wel eerder worden verwijderd omdat wij ze niet meer nodig hebben.
Alle gegevens die deel uitmaken van een factuur worden gedurende bovengenoemde periode bewaard, dit is een wettelijke verplichting in Nederland onder de huidige fiscale wetgeving.

Directe marketing

Wanneer wij uw persoonsgegevens gebruiken voor een van onze marketingactiviteiten, heeft u altijd het recht om bezwaar te maken tegen een dergelijke verwerking.
Als u dat doet, zullen wij uw verzoek honoreren. Als de gegevens echter ook voor een ander doel worden gebruikt, bijvoorbeeld omdat u een van onze klanten bent, gebruiken wij de gegevens nog steeds voor dat doel.
Als u marketing van ons heeft ontvangen op basis van uw toestemming, kunt u die toestemming te allen tijde intrekken, hetgeen wij zullen honoreren.
Let op: wij kunnen een kopie van uw gegevens bijhouden in een opt-out register om ervoor te zorgen dat wij u geen marketingcommunicatie meer sturen, tenzij u in de toekomst opnieuw met dergelijke communicatie instemt.
Neem contact met ons op via onderstaand formulier of gebruik de afmeldlink in de marketing e-mail die u heeft ontvangen om uw toestemming in te trekken.

Locatie van verwerking en automatische besluitvorming

Wij verwerken al uw gegevens binnen de Europese Economische Ruimte.
Waar dit niet het geval is, hebben wij beveiligingsmaatregelen genomen, waaronder encryptie, om uw persoonsgegevens te beschermen tegen ongeoorloofde toegang en/of misbruik.
Wij maken geen gebruik van automatische besluitvorming die grote gevolgen heeft voor u als een van onze (potentiële) klanten.

Uw rechten

U heeft het recht om:

  • Aanvullende details te vragen over onze verwerking van uw gegevens en een kopie van deze gegevens te ontvangen
  • Ons te verzoeken gegevens te corrigeren die objectief onjuist zijn, bijvoorbeeld een verkeerde spelling van uw naam en/of andere gegevens.
  • Recht om ons te vragen uw persoonsgegevens te verwijderen, waaraan wij zullen voldoen, tenzij wij een dwingende reden hebben om uw verzoek niet in te willigen.
  • Ons te verzoeken de verwerking van uw persoonsgegevens te beperken

Wij zullen binnen een maand na ontvangst van uw verzoek reageren, tenzij een verlenging nodig is, waarvan wij u op de hoogte zullen stellen, inclusief de redenen voor de vertraging bij de volledige behandeling van uw verzoek.

Als u het niet eens bent met onze beslissing of van mening bent dat wij uw verzoek niet correct hebben behandeld, kunt u contact opnemen met de bevoegde toezichthoudende autoriteit om bij hen een klacht in te dienen.
Voor Nederland is dat de Autoriteit Persoonsgegevens.

Delen van gegevens en verwerkers

Voor bedrijven waarmee we nauw samenwerken, hebben we overeenkomsten gesloten om ervoor te zorgen dat uw persoonsgegevens worden behandeld in overeenstemming met deze privacyverklaring.
Zij hebben de strenge verplichting uw gegevens nooit voor eigen doeleinden te gebruiken en zich te houden aan de overeengekomen methoden en redenen voor verwerking.
Wij hebben overeenkomsten met de volgende soorten gegevensverwerkers:

  • Onze accountants
  • Onze hosting provider
  • Onze partner voor websitebeveiliging
  • Onze bank en andere gecontracteerde betalingsdienstaanbieders

Behalve met deze verwerkers, zullen wij uw gegevens niet delen met derden, behalve als wij daartoe verplicht zijn en wanneer een bevoegde rechtbank dat beveelt.

Beveiliging van uw gegevens

Zo belangrijk als de privacy van uw persoonsgegevens is, is ook de beveiliging van die gegevens.
Wij zorgen ervoor dat uw gegevens ten allen tijde goed beschermd zijn.
Wij maken gebruik van adequate beveiligingsprocedures, 2-factor authenticatie waar mogelijk en gedegen onderhoudsprocedures om onze computersystemen en servers te beveiligen.

Hoe kunt u contact met ons opnemen?

Mocht u na het lezen van deze privacyverklaring nog vragen hebben, geen probleem, neem dan via onderstaand formulier contact met ons op en wij zullen zo spoedig mogelijk op uw verzoek reageren.
Houd er rekening mee dat wij hiervoor uw gegevens moeten verwerken. Zie het gedeelte hierboven over hoe wij omgaan met uw gegevens wanneer u contact met ons opneemt voor meer informatie.

Vragen en/of opmerkingen?

Heeft u nog aanvullende vragen en/of informatie die u aan ons kwijt wil? Vul dan onderstaande veld in.

  • Over ons
  • Bedrijfsgegevens
  • Contact
  • Privacy verklaring
  • Cookies
  • Algemene voorwaarden

Shamrock Information Security © 2023